Hoogsensitiviteit

Vermoed je dat je hooggevoelig bent en zoek je hulp bij je hoogsensitiviteit? De Mentaal Consulent is een ervaren HSP coach in Gouda.

HSP staat voor High Sensitive Person of Hoog Sensitief Persoon. Over het algemeen kun je stellen dat bij mensen met hoogsensitiviteit de zintuigen meer en vaker op scherp staan. De hersenen werken net even anders en de dingen die je meemaakt worden dieper en langduriger verwerkt dan bij de gemiddelde mens. Hierdoor raken HSP’s sneller overprikkeld en hebben ze meer tijd nodig om dingen te verwerken.

Tegelijkertijd zul je dingen ook grondiger overdenken waardoor je regelmatig tot mooie inzichten komt. Ook hebben HSP’s over het algemeen sneller en beter in de gaten hoe de ander zich voelt of wat de ander nodig heeft.


Overprikkeld

Doordat je zintuigen gevoeliger zijn dan gemiddeld is ook de kans dat je overprikkeld raakt groter dan gemiddeld; een gevoel van overweldigd raken terwijl er helemaal geen sprake is van een heftige situatie.


Onbegrip en eenzaamheid

Door de hogere sensitiviteit heb je als HSP een grotere kans om gekwetst of zelfs getraumatiseerd te raken. Hierdoor wordt het moeilijker verbindingen aan te gaan met andere mensen of dingen. Een gevoel van eenzaamheid is soms het gevolg.
Omdat HSP’s vaak net anders tegen dingen aankijken stuiten ze vaker op onbegrip uit hun omgeving.

Als HSP coach in Gouda leer ik je om te gaan met je HSP eigenschap. Ik maak hierbij onder andere gebruik van het werk van Dr. Elaine Aron.


Hoogsensitiviteit is geen aandoening

Als je hoogsensitief bent stuit je wel vaker op onbegrip uit de omgeving. Want: “Waarom wil je nou niet mee naar dat superleuke feest?” Of: “Waarom wil je liever maar 1 afspraak per weekend plannen?” Of: “Waarom zeg je zo vaak op het laatste moment af?” Dit komt omdat hoogsensitieve mensen sneller overprikkeld raken en op zo’n moment eigenlijk niets liever willen dan stilte en rust om zich heen. Juist omdat de zintuigen zoveel gevoeliger zijn is dat overprikkeld raken bij HSP’s sneller en vaker het geval.

Het onbegrip uit je omgeving kan ook voortkomen uit het feit dat jou andere dingen opvallen dan anderen. Wanneer je een observatie deelt en er is niemand die het ook zo ziet kan dat best eenzaam voelen.


Hoe vaak komt hooggevoeligheid voor?

We schatten dat 15 – 20% van de mensen hooggevoelig is. We zien bij onderzochte diersoorten vergelijkbare percentages.
Onze maatschappij is hier echter nauwelijks op ingericht. We verwachten veel van elkaar en gaan ervan uit dat iedereen alle gebeurtenissen wel zo ongeveer op dezelfde intensiteit beleeft. Als je bedenkt dat minstens 80% van de mensen dus niet hoogevoelig is lijkt dat aan de ene kant ook wel logisch. Aan de andere kan laat het gevolg voor de HSP zich raden.

Hooggevoelig zijn is geen aandoening of afwijking. Het is een persoonlijke eigenschap met nadelen, maar zéker ook voordelen.


Hoe weet je dat je last hebt van hoogsensitiviteit (HSP)?

Er zijn op internet een aantal vragenlijsten te vinden die lijken te helpen bij het bepalen of je hooggevoelig bent. Deze vragenlijsten zijn niet allemaal even betrouwbaar en kunnen zelfs een verkeerde uitslag geven. Een ervaren professional kan je helpen om met wat meer zekerheid te bepalen of je hoogsensitief bent en wat specifiek voor jou een goede strategie is om ermee om te gaan.

Weten dat je een HSP bent kan helpen om een naam te kunnen geven aan de problemen die je ervaart. Het maakt het makkelijker om uit te leggen aan mensen in je omgeving en je kunt beseffen dat je zeker niet de enige bent.

Hulp bij hoogsensitiviteit. HSP coach in Gouda

Wat kun je doen als je last hebt van je hooggevoeligheid?

Wanneer je alleen maar last hebt van de je hoogsensitiviteit en snel overprikkeld raakt kan iedereen zich voorstellen dat je niet zo blij bent met deze eigenschap. Als je echter leert omgaan met de nadelen én daarnaast de voordelen weet in te zetten in je dagelijks leven wordt de balans al een stuk beter.

Hooggevoelig zijn is een eigenschap, bovenop al je andere persoonlijkheidskenmerken. Een persoonlijke begeleiding is belangrijk, omdat niet alleen je “hoogsensitief zijn” maar je complete set karaktereigenschappen jou maakt tot wie je bent. De Mentaal Consulent is HSP coach in Gouda en kan je helpen met jouw hoogsensitiviteit en, niet onbelangrijk, je overige persoonlijke eigenschappen.


Vind een HSP coach in Gouda

Om overzicht te creëren en om alles even rustig te kunnen bekijken raad ik je de volgende pagina’s aan:

Zoek je via een HSP coach hulp bij je hoogsensitiviteit in Gouda? Of zou je willen weten of jij hooggevoelig (HSP) bent en hoe jij het beste om kunt gaan met je eigenschap? Neem gerust contact met me op. Dan bekijken we wat voor jou de beste aanpak is.


De kennismaking is gratis

Een afspraak om vrijblijvend kennis te maken plan je eenvoudig zelf. Op die manier kun je, zonder ergens aan vast te zitten, voor jezelf bepalen of je je prettig voelt in mijn praktijk.


De Mentaal Consulent IconDe Mentaal Consulent

5,0 18 reviews